DoporučujemeZaložit web nebo e-shop

Vánoční výzdoba

Vánoce nám zaklepaly na dveře a s nimi čas pohody, pečení cukroví, dárků, ale i venkovní výzdoby. Vánoční atmosféru jsme navodili stavbou Betlému, který jsme již tradičně umístili u hasičské zbrojnice. 

Slavnostně jsme Betlém rozsvítili v podvečer první adventní neděle. Sešli jsme se v hojném počtu, a proto nemohlo chybět něco na zahřátí. 

Popřáli jsme si klidný adventní čas, krásné a spokojené vánoční svátky, a především pevné zdraví. 

 


Zásobník reflexních samolepek

Sdružení místních samospráv ČR s přispěním Fondu zábrany škody, zřizovaného Českou kanceláří pojistitelů, zvyšují bezpečnost obyvatel obcí distribucí reflexních terčíků. Součástí projektu je i informační kampaň "Je čas zazářit". Jejím cílem je motivovat chodce a cyklisty, aby nosili jakékoliv reflexní prvky. 

Pro zvýšení bezpečnosti obyvatel obce, jsme nainstalovali Zásobník reflexních prvků na sloupek u autobusové zastávky. Reflexní samolepky zvýší viditelnost až na 200 m. Je vhodná na oblečení, kočárky, tašku apod. Pod zásobníkem je umístěn malý odpaďáček. 

 


Dekorace inspirovaná krásou podzimu

Podzim není jen sychravé počasí, ale je to období krásných barev. Má nezaměnitelné kouzlo, které jsme si přinesli výzdobou z velkých i malých dýní a kukuřice. 

Výzdoba u čekárny je na uvítanou pro projíždějící a pod lípou dýně vyřezané, ale i malované, které potěší oko a pohladí duši kolemjdoucích na procházce po naší malé vesničce. 

 


Meziříčská drakiáda

K podzimu neodmyslitelně patří pouštění draků, proto ani u nás jsme v tomto směru nemohli zůstat pozadu. Sešli jsme se v sobotu 30. října 2021 na Stráňkách, kde jsme zahájili první ročník meziříčské drakiády. Rodiče s dětmi si přinesli vlastní draky, a tak se nám na obloze sešla velká škála pestrých barev a tvarů. 

Draci velcí, malí, dlouhoocasí, s motivy zvířátek a pohádkových postav. Největším létajícím drakem byl růžový motýl, který létal nejvýše. Odpoledne bylo krásné slunečné počasí s vydatným větrem, který nám rozehnal stádo létajících draků. Dva draci se ale splašili a uletěli daleko za obzor. 

Drakiáda není jen pouštění draků, ale také možnost, jak se setkat a společně poklábosit. Samozřejmě nesmělo chybět ani opékání vuřtů. Pro účastníky byla připravena polní kavárna s horkými nápoji. 

Na závěr bychom rádi poděkovali všem rodičům a dětem, babičkám a dědečkům, kteří si udělali poslední říjnovou sobotu čas a strávili s námi nádherné říjnové odpoledne při príležitosti prvního ročníku meziříčské drakiády. 

 


Výstava Moravskobudějovického mikroregionu

V pátek 15. října se uskutečnila výstava Moravskobudějovického mikroregionu, kde se prezentují jednotlivé obce. Vernisáž zahájila předsedkyně dobrovolného svazku obcí Jana Kiesewetterová. V úvodu přivítala účastníky vernisáže, především však všechny přítomné bývalé i současné starosty a starostky. Připomněla oslavu dvacátých narozenin Moravskobudějovického mikroregionu. Také došlo na tradiční křest stolního kalendáře na rok 2022. O kulturní program vernisáže se postarala Základní umělecká škola Moravské Budějovice. 

Na výstavě, která v zámeckých konírnách trvala do 22. října, se prezentovaly obce: Babice, Cidlina, Častohostice, Dešov, Dědice, Domamil, Hornice, Jakubov, Kojatice, Komárovice, Láz, Lesná, Litohoř, Lukov, Martínkov, Meziříčko, Moravské Budějovice, Nimpšov, Nové Syrovice, Vícenice, Zvěrkovice a Želetava. 

 


Výšlap na Mařenku

V neděli 26. září jsme se sešli v 10 hodin dopoledne u Obecního úřadu v Meziříčku. Auty jsme se dopravili na stanoviště za Bítovánky. Po cestě k nejvyššímu bodu Třebíčska jsme si zahráli šipkovanou. Úkoly, které děti měly splnit, byly zaměřeny na okolní krajinu. Posledním a nejdůležitějším úkolem byl výšlap 156 schodů na rozhlednu Mařenka. Počasí nám přálo, a tak bylo vidět z vrcholu rozhledny daleko po okolí. Děti měly obrovskou výdrž a vylézt na rozhlednu zvládaly hned několikrát. 

Na posilněnou jsme opékali vuřty a děti dostaly za své výkony sladké dobroty. Na zpáteční cestě jsme si s dětmi prozpěvovali lidové písničky. Výlet jsme zakončili v Želetavě zmrzlinou. Za krásný výlet všem zúčastněným děkujeme a těšíme se na další společné akce. 

 


Festival ve znamení piva

První zářijový pátek se uskutečnil druhý ročník akce s názvem "Festival ve znamení piva". Na zámeckém nádvoří v Moravských Budějovicích ho uspořádal ve spolupráci s MKS Beseda Moravskobudějovický mikroregion. Na velkém úspěchu mělo podíl krásné slunečné počasí. Vzhledem k epidemiologické situaci se sešlo na nádvoří šest stovek účastníků, od malých dětí až po seniory. Na své si přišli všechny generace návštěvníků. Občerstvení pěnivým mokem, limonádou, vínem či silnějším nápojem. O zlatavé tekutiny se postarala šestice pivovarů a nouze nebyla ani o další poživatiny. Nejmenší měli k dispozici skákací hrad. O hudební produkci se postarala skupina Rookies, která návštěvníkům hrála k poslechu i k tanci. 

 


Loučení s prázdninami

V sobotu 28. srpna odpoledne se meziříčské děti s rodiči přišli rozloučit s prázdninami. Byla pro ně připravena dobrodružná Cesta po Evropě, která měla za úkol prověřit zeměpisné znalosti soutěžících. Na cestě po okolí Meziříčka nemohla chybět ani prázdninová dešťová sprška, kterou děti náramně ocenily. Na jednotlivých stanovištích měli soutěžící rozpoznat evropský stát a jeho vlajku. Odměnou za splněné úkoly byly drobné sladkosti.

Cesta nás zavedla na Stráňky, kde pro děti bylo připraveno oblíbené malování na obličej, které si děti sami vybraly. Velký úspěch měly balíky slámy, které byly poskládány do překážkové dráhy. Počasí se na nějaký čas zhoršilo a začalo pršet. Nakonec ale vše dobře dopadlo a děti si odpoledne opravdu užily.

Závěrečné posezení u táborového ohně a opékání vuřtů trvalo do pozdních večerních hodin. Na závěr bychom rádi poděkovali všem zúčastněným, zvláště všem, kteří se podíleli na přípravách letošní dobrodružné cesty.  

 


Vítání prázdnin

Po neobvyklém školním roce se rodiče s dětmi v hojném počtu zúčastnili akce Vítání prázdnin, které se uskutečnilo 3. července od 15 hodin na Stráňkách. Odpoledne bylo nádherné počasí, a tak nic nebránilo ve hravé soutěžní rozloučení se školním rokem a uvítání prázdnin.

Pro děti byla připravena překážková dráha, která měla za úkol prověřit zdatnost návštěvníků akce. Účastníci se pustili do plnění úkolů s velkým nadšením. Do soutěží jako skákání v pytli, plazení, slalom, hod balonem, prolézání překážek a dalších, se děti pustily s velkým nadšením, a i ty nejmenší splnily všechny dané úkoly.  Po překážkové dráze děti proběhly vytyčenou lesní trasou, kde na různých stanovištích na ně čekaly sladké odměny. Po vyhlášení vítězů dostaly všechny děti dárkové balíčky.

 

Na závěr nemohlo chybět příjemné posezení u táborového ohně a opékání vuřtů. Všem zúčastněným děkujeme a těšíme se na příští dobrodružství.

 


Netradiční dětský den i s čarodějnicí

Stejně jako v loňském roce ani letos tradiční pálení čarodějnic kvůli vládním nařízením 30. dubna neuskutečnilo. Jakmile to však bylo možné, neváhali jsme s tuto tradici a oslavu Mezinárodního dne dětí jsme spojili do jedné akce, která proběhla v sobotu 5. června. 

Odpolední program začal po 16. hodině. Pro děti byly připraveny různé soutěže, do kterých se ovšem zapojili i dospěláci. Asi největší radost měli zúčastnění z překážkové dráhy, která byla vytvořena z balíků slámy. Za splnění všech úkolů byly soutěžící děti oceněny sladkostmi a drobnými dárečky. Po skončení všech soutěží přišlo vhod závěrečné posezení u táboráku a opékání vuřtů. 

V podvečer jsme zapálili vatru, na které nemohla chybět krásná čarodějnice. I když k nám ve večerních hodinách nebylo počasí zrovna příznivé, akce se opravdu vydařila. 

Všem zúčastněným děkujeme a těšíme se na další společné akce v Meziříčku. 

 


Čistá Vysočina

Přes různá epidemiologická opatření se sešlo několik dobrovolníků, kteří se zapojili do tradiční akce Čistá Vysočina. V rámci dodržení těchto opatření jsme utvořili menší skupinky a rozešli se několika různými směry. A ani nám nevadilo, že počasí nebylo zrovna příznivé. Do bílých a černých pytlů jsme sbírali nejčastěji krabičky od cigaret, plechovky od piva a PET lahve. O odvoz nasbíraného odpadu se poté postarali zaměstnanci Krajské správy a údržby silnic Vysočiny. 

Doufejme, že snad někdy v budoucnu budou řidiči zodpovědnější a ohleduplnější a své odpadky budou vhazovat do nádob k tomu určených. Vždyť zodpovědnost a ohleduplnost nejenom k sobě, rodině, okolí, ale také k přírodě, by měla být součástí života každého z nás. 

 


Velikonoce

Pro křesťany jsou Velikonoce nejvýznamnějším svátkem v roce a jiní si je spojují s vítáním jara. Jsou obdobím lidových tradic, které se liší vesnice od vesnice. V naší obci od čtvrtka do soboty chodily děti po vsi na hrkání. 

Abychom oslavili Velikonoce a přivítali jaro, vyzdobili jsme si naši vesničku. U čekárny přivítají projíždějící návštěvníky ovečky s pomlázkou a pode dvorem kolemjdoucí slepičky s kuřátky. Výzdoba je vytvořena ze dřeva a konečná podoba je dotvořena barvami. A na závěr nesmí chybět ani jarní květiny. 


aktualizováno: 07.02.2024 20:13:59